Quinoa, Beets & Pear Salad

Hi guys! Sorry for the absence lately, but the good news is that I got a new salad for you to taste these days! And what a salad ;). Seriously, this salad looks and tastes amazing and is the perfect option to take to barbecues and dinners with friends, everyone will love it! So its a win-win kind of superfood salad. You could also make a batch of my Raw Brownie Cupcakes to share with your loved ones.. trust me, they’ll be begging for more! So today we’ve got: beets, quinoa, pear, feta cheese, pecans and pistachios with a simple dressing. Rich in betalain pigments, carotenoids and other phytonutrients, beets may help protect against heart disease, birth defects, certain cancers and even anemia. They’re also filled to the brim with antioxidants, which have been shown to keep your eyes and your nerves in tip-top shape. Beets are reported to have anti-inflammatory effects on the body, which may reduce the risk of colon, stomach, nerve, lung, breast, prostate and testicular cancers. The bright betalin pigments trigger glutathione, a key detoxifying antioxidant, to go into action at the liver. Betalin pigments also trigger phase-two detoxification in the liver, neutralizing harmful toxins for safe and efficient elimination – meaning that beets are a key food to eat for ongoing cleansing. Pecans are high in healthy unsaturated fat and just a handful a day can lower “bad” cholesterol. They also contain more than 19 vitamins and minerals including vitamins A, B, and E, folic acid, calcium, magnesium, phosphorus, potassium, and zinc. Pecans are also rich in age defying antioxidants. In fact, research from the USDA shows that pecans are the most antioxidant-rich tree nut and rank among the top 15 foods with the highest levels of antioxidants. If you want to get to know more about Quinoa’s amazing benefits click here. For Pears click here and for pistachios here ;).

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Quinoa, Beets & Pear Salad (serves 2)

  • 2 cups cooked quinoa
  • 2 medium-sized beets, scrubbed
  • 1/4 cup pecans
  • 1/8 cup pistachios
  • 100 grams of feta cheese, crumbled (about 3.5 oz)
  • 1 medium/large pear
  • 1 tbsp extra virgin olive oil, plus more for cooking beets
  • 1 tbsp balsamic vinegar
  • salt and pepper to taste
  1. Preheat oven to 400° F (about 200° C)
  2. Slice off the leaves at the top of the beets. Drizzle with a little olive oil, and then wrap each individually and loosely in tin foil. Place on a baking sheet and roast for 40-50 minutes, or until soft enough that you can easily stab one with a fork and it doesn’t give you any problems. Unwrap and set aside to let cool; once touchable, run the beets under water to slide the skin off. Cut beets into small cubes.
  3. Lower your oven temperature to 350° F (about 175° C). Spread pecans out in a single layer on a baking sheet and toast for 6-8 minutes (check they don’t burn). Allow the nuts to cool before giving them a rough chop.
  4. Assemble the salad by dumping everything together into a bowl because you, brilliant human, know that that’s how salads work. Quinoa, beet cubes, pear cubes, walnuts and feta, a.k.a. the dream team. Toss with the balsamic and olive oil, and some salt and freshly ground pepper.
  5. Chop pistachios and sprinkle all over your salad. Enjoy!

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Español Hola!! Perdón por la ausencia últimamente, pero la buena noticia es que vengo con una nueva ensalada para que puedan disfrutar estos días! Y qué ensalada ;)! En serio, esta ensalada se ve y sabe increíble y es la opción perfecta para llevar a asados y cenas con amigos, a todo el mundo le va a encantar! También podés hacer mis Cupcakes de Brownie para compartir con tus seres queridos .. confía en mí, van a estar pidiendo más! Así que hoy tenemos: remolacha, quinoa, pera, queso feta, nueces y pistachos con un aderezo super simple. La remolacha contiene pigmentos Betalain, carotenoides y otros fitonutrientes que pueden ayudar a proteger contra enfermedades del corazón, defectos de nacimiento, ciertos tipos de cáncer e incluso anemia. También son ricos en antioxidantes, que ayudan a mantener los ojos y los nervios en forma. Estas raíces tienen efectos anti-inflamatorios en el cuerpo, lo que puede reducir el riesgo de cánceres de colon, de estómago, de los nervios, de pulmón, de mama, de próstata y de testículo. Los pigmentos brillantes Betalin desencadenan las reacciones de glutatión, un antioxidante desintoxicante clave, para entrar en acción en el hígado. Luego, estos pigmentos neutralizan toxinas nocivas para la eliminación segura y eficiente, por ende la remolacha es un alimento clave para cuando queremos hacer un detox ;). Las nueces pecan son ricas en grasa insaturada saludable y sólo un puñado al día puede reducir el colesterol “malo”. También contienen más de 19 vitaminas y minerales, incluyendo vitaminas A, B, y E, ácido fólico, calcio, magnesio, fósforo, potasio y zinc. Estas nueces son también ricas en antioxidantes que desafían la edad. De hecho, una investigación del USDA (United States Department of Agriculture) demuestra que las nueces pecan son los frutos secos más ricos en antioxidantes y se encuentran entre los 15 alimentos de mayores niveles de antioxidantes! Si querés conocer más sobre los beneficios sorprendentes de la quinoa, hace click acá. Para las peras, hace click acá y para los pistachos acá ;).

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Ensalada de Quinoa, Pera y Remolacha (sirve 2)

  • 2 tazas de quinoa cocida
  • 2 remolachas medianas, lavadas
  • 1/4 taza de nueces pecan
  • 1/8 taza de pistachos
  • 100 gramos de queso feta, desmenuzado (alrededor de 3,5 oz)
  • 1 pera mediana/grande
  • 1 cda sopera de aceite de oliva extra virgen, y más para cocinar remolachas
  • 1 cda sopera de aceto balsámico
  • sal y pimienta al gusto
  1. Precalentar el horno a 200 ° C.
  2. Cortar y retirar las hojas en la parte superior de las remolachas. Rociar remolachas con un poco de aceite, y luego envolver cada una individualmente y sin apretar en papel de aluminio. Colocar en una bandeja y hornear por 40-50 minutos, o hasta que estén lo suficientemente suaves (que se las pueda pinchar con un tenedor y que atraviese sin problema). Retirar del horno y dejar enfriar; luego, pasar las remolachas bajo el agua para retirar la piel. Cortar las remolachas en dados pequeños.
  3. Bajar la temperatura del horno a 175 ° C. Extender las nueces pecan en una sola capa sobre una bandeja para hornear y tostar durante 6-8 minutos (comprobar que no se quemen). Dejar enfriarlas antes de picarlas levemente.
  4. Armar la ensalada con la simple acción de mezclar todos los ingredientes en un bowl grande, porque sabés que así es como se las prepara ;). La quinoa, los cubos de remolacha, los cubos de pera, las nueces pecan y el queso feta, también conocidos como el “Dream Team”. Mezclar con el aceto balsámico, el aceite de oliva, la sal y la pimienta recién molida. Picar los pistachos y espolvorearlos por toda la ensalada. Voila!

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